30 maaliskuuta, 2015

Mutakakku ja shakkiruudut

Tässä on ollut viikolla vaikka minkälaista tekemistä ja en ole kerta kaikkiaan kerennyt kirjoittamaan tänne miettimästäni leivospostauksesta Tässä sitten tulee muutama ohje. Leivoin näitä herkkuja viime viikon perjantaina ja lauantaina.

Mutakakku

200 g tummaa suklaata
200 g voita
4 munaa
2 dl sokeria 
2 1/2 dl vehnäjauhoja 
1 tl leivinjauhetta

1. Sulata ensin voi ja sulaneeseen voihin lisätään suklaa. Suklaan pitäisi sulaa voin joukkoon. Anna suklaa- voiseoksen jäähtyä kädenlämpöiseksi.
2. Vatkaa munat ja sokeri keskenään kuohkeaksi vaahdoksi.
3. Kun muna-sokerivaahto on valmis, sekoita siihen suklaa-voi seos.
4. Yhdistä jauhot ja leivinkauhe ja siivilöidään ne taikinaan.
5. Sekoita taikinaa varovasti, kunnes jauho seos on sekoittunut.
6. Voitele ja tarvittaessa korppujauhota irtopohjavuoka (hakaisijaltaan 26 cm). Leikkaa leivinpaperista pohjan kokoinen ympyrä ja aseta se vuoan pohjalle.
7. Kaada taikina vuokaan. 
8. Paista kakkua 200- asteisen uunin alimmalla tasolla 17- 25 minuuttia. Paistoaika riippuu siitä kuinka kiinteän kakun haluat.



Shakkiruudut

250 g voita
1 1/2 dl sokeria
1 kananmuna
1/2 tl leivinjauhetta
5 1/2 dl vehnäjauhoja
2 rkl kaakaojauhetta

1. Sekoita kaikki muut aineen paitsi kaakaojauhe. 
2. Jaa taikina kahteen osaan ja sekoita toiseen osaan kaakaojauhe.
3. Laita taikinat jääkaappiin noin 15 minuutiksi.
4. Ripottele pöydälle hieman vehnäjauhoja ja rullaa taikinat pitkiksi pötköiksi. 
5. Katkaise kummatkin pötköt keskeltä ja asettele ne vierekkäin ja päällekkäin niin, että valkoset pötköt ovat kulmittain ja mustat pököt kulmittain.
6. Katkaise pötkö koko komeudessaan keskeltä kahtia ja sitten taas palat keskeltä kahtia. Jatka puolittaen pötköt aina kahtia, kunnes sinulla on 32 shakkiruutua.
7. Paista pikkuleipiä uunin keskitasolla 200 asteessa 8-10 minuuttia.

Herkullisin terveisin Minttu

2 kommenttia:

Kati / Villa Valko kirjoitti...

Kiitti Minttu kivoista ohjeista. Täytyy kokeillä. Noi shakkiruudut näyttää niin hyviltä...

Unknown kirjoitti...

Kannattaa kokeilla. Shakkiruudut on jonkin verran monivaiheiset tehdä, mutta ovat silti ihan vaivan arvoisia leipoa shakkiruutuja