30 maaliskuuta, 2015

Mutakakku ja shakkiruudut

Tässä on ollut viikolla vaikka minkälaista tekemistä ja en ole kerta kaikkiaan kerennyt kirjoittamaan tänne miettimästäni leivospostauksesta Tässä sitten tulee muutama ohje. Leivoin näitä herkkuja viime viikon perjantaina ja lauantaina.

Mutakakku

200 g tummaa suklaata
200 g voita
4 munaa
2 dl sokeria 
2 1/2 dl vehnäjauhoja 
1 tl leivinjauhetta

1. Sulata ensin voi ja sulaneeseen voihin lisätään suklaa. Suklaan pitäisi sulaa voin joukkoon. Anna suklaa- voiseoksen jäähtyä kädenlämpöiseksi.
2. Vatkaa munat ja sokeri keskenään kuohkeaksi vaahdoksi.
3. Kun muna-sokerivaahto on valmis, sekoita siihen suklaa-voi seos.
4. Yhdistä jauhot ja leivinkauhe ja siivilöidään ne taikinaan.
5. Sekoita taikinaa varovasti, kunnes jauho seos on sekoittunut.
6. Voitele ja tarvittaessa korppujauhota irtopohjavuoka (hakaisijaltaan 26 cm). Leikkaa leivinpaperista pohjan kokoinen ympyrä ja aseta se vuoan pohjalle.
7. Kaada taikina vuokaan. 
8. Paista kakkua 200- asteisen uunin alimmalla tasolla 17- 25 minuuttia. Paistoaika riippuu siitä kuinka kiinteän kakun haluat.



Shakkiruudut

250 g voita
1 1/2 dl sokeria
1 kananmuna
1/2 tl leivinjauhetta
5 1/2 dl vehnäjauhoja
2 rkl kaakaojauhetta

1. Sekoita kaikki muut aineen paitsi kaakaojauhe. 
2. Jaa taikina kahteen osaan ja sekoita toiseen osaan kaakaojauhe.
3. Laita taikinat jääkaappiin noin 15 minuutiksi.
4. Ripottele pöydälle hieman vehnäjauhoja ja rullaa taikinat pitkiksi pötköiksi. 
5. Katkaise kummatkin pötköt keskeltä ja asettele ne vierekkäin ja päällekkäin niin, että valkoset pötköt ovat kulmittain ja mustat pököt kulmittain.
6. Katkaise pötkö koko komeudessaan keskeltä kahtia ja sitten taas palat keskeltä kahtia. Jatka puolittaen pötköt aina kahtia, kunnes sinulla on 32 shakkiruutua.
7. Paista pikkuleipiä uunin keskitasolla 200 asteessa 8-10 minuuttia.

Herkullisin terveisin Minttu

17 maaliskuuta, 2015

Kaverisynttärit

Taas jatkuu kirjoitukset synttäriteemalla. Mä pidin viime sunnuntaina mun kaveri synttärit. Sinne kutsuun Ilonan, Aadan sekä luokkakaverini Hillen ja Violan. Myös perheeni pääsi mukaan. Ohjelmassa oli uintia uimahallissa sekä syöminen Hesburgerissa. Me keräilimme vieraat kodeistaan ja ajoimme uimahallille. Uimassa me hajaannuimme, kun kaikki eivät halunneet samaan paikkaan. Me sahasimme vesiliukumäkeä ja hypimme hyppy tornista. Kolmen metrin hyppy tuntui aluksi pelottavalta, mutta loppu viimein minä hyppäsin useamman kerran. Uimahallista löytyi myös kylmä allas sekä vesiliukumäki.
  Hesburgerissa me söimme hampurilaiset ja ranskalaiset. Olin leiponut keirre-pikkuleipiä. Niiden piti olla pyöreitä, mutta ne levahtivat uunissa ja loppu viimein ne näyttivät littanilta Ampias-mehujäiltä. Oli, miten oli, joka tapauksessa pikkuleivistä tuli ihan hyvän makuisia ja ne maistuvat kaikille. Äiti oli ostanut Tarjoustalosta vaahtokarkkikukkakimpun. Sekin upposi ja lopuksi me söimme vielä jäätelöt. Koska Hesburgerin pehmiskone ei toiminut, me mentiin läheiseen kauppaan ostamaan jäätelöt.

Nyt on synttäreitä juhlittu tarpeeksi, joten varmasti olen kolmetoista vuotias.

Terveisin Minttu

04 maaliskuuta, 2015

Synttärit

Viime perjantaina tulin bussilla kotiin. Ei siinä sinänsä mitään ihmeellistä, mutta täytyy mainita, että kyllä oli mukava bussikuski. Hän oli jo hieman iäkkäämpiä herra. Niin kuin yleensäkin, minä istuin bussin ensimmäisellä penkkirivillä. Bussikuski alkoi jutella niitä näitä. Hän kyseli koulusta ja minun perheestäni. Sitten bussikuski kertoi, että hän on ajanut  kotikylässäni noin 37 vuotta. Hän kertoi myös ajavansa jotain vuodelta -62  peräisin olevaa  bussia. Bussikuski kertoi vanhasta bussista ja sen käyttämisestä. Minä kuuntelin ja nyökyttelin. Kylläpä piristi, kun mukava bussikuski jutteli minulle. Nyt ei huoneen siivoaminenkaan tuntunut kurjalta.
  Sunnuntaina minulla oli sukulaissynttärit. Sinne tulivat isovanhempani sekä Murron perhe. Synttäriteemana oli muffini synttärit. Koko aamupäivän leivoin muffineita ja loppu viimein minulla oli kolmia eri muffineita: makeita muffineita oli kahta lajia ja suolaisia muffineitta tein vain yhtä lajia. Muffinit maistuvat hyvin, mutta silti niitä jäi todella paljon.
  Synttäreillä oli myös ohjelmaa: vanhempi pikkuveljeni soitti fagottia ja isäni ja nuorempi pikkuveljeni soittivat kitaraa. Myös minä pääsin soittamaan pianoa. Loppuilta sujui Ilonan kanssa jutellen.

Tässä vielä kuva leipomistani muffineista. Ne olivat mustikka valkosuklaa muffineita, tosin valkosuklaa ei oikein maistunut. Myös muffinin sisällä ollut mustikka marmeladi oli valunut pohjalle. Muffinssit olivat silti ihan hyvän makuisia.

















Tässä on suklaa muffineja, jotka leivoin nuoremman pikkuveljeni kanssa. Pikkuveljeni oli innokas apulainen, mutta hän kyllästyi, eikä jaksanut leipoa kuin näitä muffineita. Mielestäni suklaamuffineista tuli raikkaan makuisia.












Nyt on jo maaliskuu ja aika on mennyt todella nopeasti!

Hauskaa kevättä kaikille!
Terveisin Minttu