19 joulukuuta, 2014

Saksalaisten vierailu

Saksalaiset tytöt, Lona ja Marylou, tulivat meille tiistai päivällä. Lentokentältä me ajettii kotiin. Kotona Lona ja Marylou purkivat tavaransa meidän vierashuoneeseen, jonka jälkeen me pelasimme lautapelejä: Muuttuvaa labyrinttiä sekä twisteriä. Lona tiesi muuttuvan labyrintin säännöt, joten hän saattoi selittää säänöt Maryloulle. Peli onnistui hyvin ja Twisterin tiesivät molemmat tytöt. Ruoan jälkeen me leivoimme pipareita ja äiti teki mini joulutorttuja. Piparit maistuivat Lonalle ja Maryloulle, mutta joulutortut olivat liian jännittäviä. Illemmalla tytöt halusivat saunaan. Se taisi olla aika jännittävä kokemus.
  Keskiviikkona meillä piti olla klo 8 aamulla liikuntaa. Sateisen kelin takia liikunta peruttiin. Kahden tunnin aikana pääsimme pelaamaan lautapelejä. Pelasin Maryloun ja yhden luokkakaverini kanssa Afrikan tähteä. Sääntöjen selittäminenkin onnistui ihan hyvin opettajan avustuksella. Muut tunnit olivat lukujärjestyksen mukaisia. Iltapäivästä meillä oli saksaa. Me pelattiin sellasta peliä, jossa luki suomenkielisiä sanoja ja nen piti kääntää saksaksi. Siinä tuli harjoiteltua myös enkkua.
  Illalla oli joulujuhla. Itse olin laulamassa koulun kuorossa. Saimme myös laulaa kahden kaverini kanssa enkun kielisen soolon. Juhlan lopuksi kaikki kansainväliset vieraat pyydettiin lavalle.
  Torstaina lädimme retkelle Helsinkiin. Matkaaan lähtivät comeniusvieraat isäntäperheen lapsien kanssa. Ensin menimme Eduskuntataloon, jossa meille esiteltiin paikkoja. Vierailun lopuksi pääsimme jonkin kansanedustajan luokse. Hän tarjosi meille hieman herkkuja. Eduskuntatalosta me suuntasimme Tuomaan markkinoille. Siellä sai tehdä ostoksia ja käydä syömässä. Viimeinen vierailukohde oli poro farmi Nuuksiossa. Siellä saimme ruokkia ja silittää poroja. Sai myös koittaa lassota puisen poron.
  Perjantaina oli vuorossa reissu Fazerille. Ensin meille näytettiin video Fazerin historiasta. Sitten menimme käytävälle, jossa esiteltiin fazerin erilaisia tuotteita. Viimeisenä oli vuorossa paikka, jossa sai maistella Fazerin suklaita.
  Illalla Lona ja Marylou lakkasivat ja sitten me lähdimme viemään tyttöjä lentokentälle.

Tällainen oli viikko saksalaisten vieraiden kanssa!
Hauskaa joulua! <3:lla Minttu

08 joulukuuta, 2014

Joulu askarteluja

Lauantaina oli partion itsenäisyys päiväjuhla. Siellä esitimme adjektiivitarinan oman ryhmäni kanssa. Pääsimme myös seikkailijoista tarpojiksi, joten annoimme uuden lupauksen. Juhlan jäkeen alkoi soihtukulkue sankarihaudoille. Soihtujen kanssa ei onneksi sattunut mitään ihmeellisempää, vaikka huonosta säästä johtuen soihdut sammuivat vähän välia. Haudoilla saimme kynttilät, jotka laskimme muistomerkkien viereen.
  Eilen olin äitin kanssa askartelukurssilla, jolla teimme erilaisia jouluaskarteluja. Askartelimme kirjansivuista sydämiä, kaikenlaisia massa koristeita sekä lankapunatulkun. Kotona tein pillihimmelin
  PAPERISYDÄN: Ensin leikataan neljä eripituista paperia, joita kutakin neljä kappaletta. Paperit asetellaan niin, että keskellä on pisimmät suikaleet, sitten kummallekin puolelle laitetaan kaksi toiseksi pitkää suikaletta. Vielä toiseksi pienimmät ja pienimmät suikaleetnlaitetaan saman kaavan mukaan kaksi suikaletta nipun kummallekkin puolelle kummastakin pituudesta. Tämän jälkeen otetaan lankaa, joka laitetaan nipun keskelle, niin, että langan kummallakin puolella on 8 suikaletta, kutakin kokoa kaksi. Sitten nippu nidotaan kiinni. Tämän jälkeen otetaan pienimmät suikaleet, jotka ovat nipun kummallakin ulkoreunalla. ne taitetaan keskelle japäät tasataan samaan kohtaan. Sitten otetaan seuraavat 4 suikaletta, ja nekin taitetaan keskelle. Päät pistetään samaan kohtaan kuin edellisetkin päät. Näin tehdään lopuille suikaleillekin. Tämän jälkeen sydämen pitäisi näyttää mallin mukaiselta (kuva alhaalla). Nyt vain nidotaan päät yhteen. Niittien päälle voi halutessaan liimata suikaleet, jotta niitit peittyvät.
  PUNATULKKU: Punaista  ja harmaata lankaa kieritetään noin 10,5 cm pitkän pahvin ympäri 20 kierrosta. Mustaa lankaa kieritetään noin 12,5 cm pitkän pahvin 30 kierrosta. Sitten leikataan kukin lanka pahvin toistesta päästä hapsuiksi. Punaisen langan keskikohta sidotaan punaisella langalla kiini, jonka jälkeen samalla langalla sidotaan musta lankatuppo keskeltä kiinni. Tämän jälkeen harmaa lanka laitetaan mustan lankalupon väliin, niin lähelle langan sitomiskohtaa kuin mahdollista. Sitten sidotaan mustat langat kiinni harmaan lanka tupon läheltä. Sitten keskelle lankoja laitetaan jokun pieni pallo, itse käytin styrokspalloa. Tämän jälkeen otetaan kaikki langat ja ne vedetään pallon toiselle puolelle ja ne asetetaan siististi halutulla tavalla. Viimeiseksi sidotaan langat kiinni ja siistitään pyrstö, jotta se näyttää hyvältä. Tuli näistä vähän sekavat ohjeet, jote koittakaa saada selvää :)
  MASSAKORISTEET: Massakoristeet on tehty Claycraft-askartelumassasta. Halutun värinen massa laitetaan muottiin. Sitten ylimääräinen massa kaavitaan muotin ympäriltä pois ja koriste irroitetaan muotista. Massa voi myös muovata piparkakku muoteilla. Massaa voi maalata akvarelliväreillä. Kyseinen massa on helposti muovattavaa ja sitä ei tarvitse polttaa uunissa. Kuivuttuaan massasta tulee kevyttä.
  Yritin tehdä himmelin oljista, mutta se ei onnistunut, joten äiti sai idean, että voisin tehdä pillihimmelin. Se onnistui hyvin, joten pilli himmelistä tuli ihan siistin näköinen.

Tässä vielä kuva askarteluista
Tälle viikolle tulee jännitystä, kun meille tulee vierailulle kaksi saksalaista tyttöä. Olen nimittäin osallistunut Comenius-projektiin, jonka johdosta olin sakssa vierailulla viime joulukuussa. Meitä lähti Saksaan 6 oppilasta ja 3 opettajaa. Nyt on siis vastavierailun aika. Saksalaiset tytöt tulevat huomenna ja he lähtevät perjantaina. Loppuviikosta tulee varmaan juttua, miten sujui saksalaisten vierailu.


Hauskaa joulua
T: Minttu